Surdegsbullar

Detta har blivit en favorit här, till och med lite fullkorn kan man trycka i ungarna bara man kallar det något roligare. Sonen var med och bakade och blev chockad över att det var SIRAP i brödet och döpte det genast till sirapsbröd. Att det mesta jäser bort hade jag inte hjärta att informera honom om, så vi kallar det för sirapsbröd, men sött, nej det är det INTE. Jästiden är ganska lång men det är väl värt att vänta på! Supergoda utflyktsmackor till vuxna, gott med Philadelphiaost, serranoskinka och rouccola. Tips till barn: Om ungar inte gillar tjocka frallor, skär dem i tre delar ist för 2, då blir det lättare att äta! Eller gör man i form, se nedan!

På kvällen dag 1,
Vispa i hop följande i en bunke, gärna den du brukar baka i så är det bara att köra dag 2.
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
1,5 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
Vispa slätt och lägg över plastfolie och ställ på bänken i rumstemp. över natten

Dag 2:
2 dl vatten
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
0,5 dl olja
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
 Rör ner fingervarmt vatten, salt, sirap och olja i surdegen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Jäs övertäckt i 1 h.
Ta upp degen och arbeta den ordentligt. Forma frallor, avlånga som tjocka korvbröd, det ska bli mellan 25 och 30 st, beroende på hur stora man gör dem. Alternativt kan man göra ett formbröd, jag gör då i två mindre avlånga formar. Gör då bullar som du lägger glest i en smord form, de jäser ihop till en limpa med bättre struktu innuti än om man gör bara en hel limpa!
Jäs nu under handduk igen i 1 h
Sätt ugen på 250 grader. Snitta bullarna längs med, som en minibaugett ungefär och skvätt lite vatten på dem. Grädda i ca 7-10 min.
Om du gör ett bröd i form, sätt in i 5 min i 250 grader och sänk sedan, utan att röra brödet till 200 grader och grädda ytterligare ca 30 min. Knacka på brödet och kolla om det låter ihåligt, då är det klart. Ta ut det ur formen och grädda 2 min upp och ner så får man en bra skorpa rnt om och slipper geggig botten. Funkar också att rosta tycker vi!

Kommentarer
Postat av: Åsa

Skriver genast ut och ger till sonen! :)

2007-08-30 @ 17:48:03
Postat av: Erika

Tycker om det du skrev! Mysigt att se en del fina grejer och inte bara det generella grejerna som man kan läsa om hela tiden. ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0